perjantaina, joulukuuta 02, 2005

 

Ylioppilaista ja ylioppilastutkinnosta

Onnea tänään valmistuneille ylioppilaille! Syksyn kirjoitukset ovat ohi siis viimeiseltäkin osalta. Myös ilmoittautuminen kevään kirjoituksiin on päättynyt.

Yo-asioita hoidellessa olemme törmänneet monenlaisiin väärinkäsityksiin. Siksi kehotan suurella painolla:
a) lue huolellisesti ja moneen kertaan aikuislukion opinto-opas (ja etälukio-opas),
b) käy säännöllisesti koulua ja juttele toisten opiskelijoitten kanssa,
c) osallistu ryhmänohjaajatapaamisiin ja juttele ryhmänohjaajasi kanssa, jos jokin asia askarruttaa,
d) käy juttelemassa kansliassa suunnitelmistasi (pääsääntöisesti rehtori ohjaa tutkintoihin liittyvissä asioissa, opo opiskelun suunnitteluun, opiskelumenetelmiin ja jatko-opintoihin liittyvissä asioissa ja koulusihteeri koulun käytänteisiin liittyvissä asioissa, mutta keneltä tahansa voit kysyä mitä tahansa)
e) kun suunnittelet yo-tutkinnon suorittamisen aloittamista, mieti ehtivätkö myös päättötodistuksen vaatimat kurssit (44 tai 48) valmistua suunnitellussa aikataulussa: yo-todistuksen saamisen edellytyksenä on lukion päättötodistuksen valmistuminen (tämä ei koske ammattitutkinnon pohjalta yo-tutkintoa suorittavia)
f) käy kaikissa yo-infoissa ja abi-infoissa ja
g) tutustu huolellisesti Ylioppilastutkintolautakunnan (YTL) sivuihin.

Aikuislukiolaiselle tarkoitettua yo-tutkintoon liittyvää opastusta löydät myös aikuislukioiden yhteiseltä opo-sivustolta, kohdasta Taidot- ja tutkinnot.

Huomaa erityisesti, että:
1. koko tutkinto tulee suorittaa kolmen peräkkäisen tutkintokerran aikana (mutta viimeisellä kerralla hylätyn kokeen voi toki uusia sääntöjen mukaan eli todellisuudessa tutkinto voi venyä)
2. jos viimeisellä yrityskerralla ei jostain syystä pysty valmistautumaan kokeeseen, siihen on kuitenkin mentävä ellei halua aloittaa koko tutkintoa uudelleen (hylätyn kokeenhan saa uusia)
3. hylätty koe voidaan kompensoida onnistuneilla kokeilla
4. useampaa reaaliaineen koetta ei saa tehdä pakollisena, vain yksi voi olla pakollinen ja pakolliseksi valittua ainetta ei saa muuttaa valinnan jälkeen
5. ylioppilastutkintoa ei voi koostaa pelkistä kielistä; on valittava äidinkielen lisäksi kolme seuraavista: toinen kotimainen kieli, vieras kieli, reaaliaineen koe tai matematiikka (on siis pakko kirjoittaa joko reaaliaine TAI matematiikka); yksi pakollisista aineista on suoritettava pitkänä (A-taso); muita aineita voi kirjoittaa haluamansa määrän ylimääräisinä
6. ennen kirjallisen kokeen alkua on aineen pakolliset kurssit oltava suoritettu (siis ei tarkoita, että kaikki pakolliset pitää olla suoritettu vaan sen aineen; ei myöskään tarkoita, että ennen ilmoittautumista olisi oltava pakolliset suoritettu vaan ennen kirjallisia kokeita)

Comments: Lähetä kommentti

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?